• Darovanie krvi

    V pondelok (18. marca) sme privítali mobilný odberový výjazd Národnej transfúznej služby priamo v priestoroch našej Súkromnej strednej odbornej školy služieb vo Veľkej.  Bolo nám cťou byť súčasťou tejto dôležitej udalosti, ktorá má veľký význam pre zachovanie ľudských životov.  Túto udalosť sme mohli vykonať vďaka dobrovoľníkom z našej školy a širokého okolia, ktorí sa rozhodli darovať krv a tým vyjadriť svoju solidaritu a starostlivosť o ostatných.  Každá kvapka darovanej krvi je dôležitá a môže zachrániť život, preto sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili tejto akcie a preukázali svoju solidaritu.  Váš počin môže mať obrovský vplyv na životy ľudí, ktorí najviac potrebujú našu pomoc.

  • Florbalový turnaj

    Naša škola sa zúčastnila florbalového turnaja na Strednej športovej škole! Hoci sme sa neprebojovali do ďalšieho kola, nechýbalo nám odhodlanie ani vášeň. Nechali sme na ihrisku svoju dušu a hrali sme srdcom. 

  • Prevencia a trestnoprávna zodpovednosť

    Našu školu navštívila polícia, aby hovorila o prevencii a trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých. Študenti mali príležitosť získať užitočné informácie o dôležitosti dodržiavania zákonov, následkoch nezákonného konania, rizikách spojených s porušovaním právnych predpisov a možnostiach, ako sa vyhnúť konfliktom so zákonom. Taktiež sa dozvedeli o právach a povinnostiach občanov voči právnemu systému. Súčasťou prednášky bola tiež prezentácia práce polície a informácie o možnostiach zapojiť sa do policajného zboru. Študenti mohli takýmto spôsobom získať podrobnejší pohľad na prácu polície.  

  • AQUATHERM PRAHA 2024

    AQUATHERM PRAHA 2024

    Odborná exkurzia

     

    Aquatherm Praha je najväčší odborný veľtrh vykurovania, ventilačnej, klimatizačnej, meracej, regulačnej, sanitárnej a ekologickej techniky v Českej republike. A tento veľtrh navštívili aj naši žiaci prvého až tretieho ročníka študijného odboru Mechanik stavebnoinštalačných zariadení v dňoch 5. až 8.3.2024.

    Naši študenti sa okrem prezentácií výrobkov a technológií jednotlivých firiem mohli zúčastniť aj odborných prednášok, workshopov a diskusií, v ktorých sa prezentovali novinky širokej verejnosti. Odborníci z jednotlivých odborov boli k dispozícii na svojich expozičných stánkoch pre odbornú aj laickú verejnosť. Samostatná sekcia veľtrhu sa venovala novostavbám a rekonštrukciám bytových domov, problematike cien energií a novým technológiám pre inteligentné bývanie.

    Keďže sme navštívili Prahu, bolo by veľkou škodou nevyužiť okrem návštevy veľtrhu, pozrieť si aj iné podujatia a múzeá. Počas dvoch plných dní v hlavnom meste Česka sme si pozreli nádherné a dokonalé expozície Národného múzea a Národného technického múzea. Tiež sme spoznali časť pamätihodností, ktoré sa nám ponúkali v Starom meste – Staromestské námestie, Orloj, Karlov most, Václavské námestie a úžasné historické uličky s ich nezameniteľnou atmosférou.

              Žiaci sa vrátili s odbornej exkurzie a z návštevy Prahy plní informácií, skúseností a dojmov, ktoré môžu odovzdávať svojim spolužiakom a využiť ich v svojom odbornom raste a tiež v súkromnom živote.

  • Hviezdoslavov Kubín

    V piatok (8. 3. 2024) sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína, najprestížnejšej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy. Súťažiaci nás očarili svojimi talentmi a silnými umeleckými prejavmi.

    Výhercovia: 

     1. miesto: Darinka Lizáková (I. S) a Natália Žrobeková (III. B)

     2. miesto: Soňa Bukovinová (III. F) a Milan Turták (I. F)

     3. miesto: Michal Kubica (III. F) a Marián Lizák (I. E)

    Špeciálna cena poroty za kultúrnu vložku a vlastnú tvorbu:

    Bianka Suchovská (I. S)

    Jakub Pribilovič (II. E)

    Gabriel Budzák (III. E)

    Srdečne blahoželáme všetkým víťazom a ďakujeme všetkým súťažiacim za ich účasť a krásne umelecké zážitky!

  • Martin Sarvaš

    V rámci turné Rocková poézia na cestách navštívil Podtatranskú knižnicu v Poprade Martin Sarvaš – slovenský producent, manažér, moderátor, spevák, hudobný publicista a textár Tublatanky, Hexu, Modusu...Zaviedol nás spolu s kolegyňou Mgr. Ľudmilou Mačákovou a žiakmi I. S, III. E triedy do sveta hudby, zaspomínal si na spoluprácu so známymi slovenskými hudobníkmi, bližšie nám predstavil svoje knihy, prácu textára i to, ako vzniká taká rocková pesnička. Veríme, že beseda obohatila vedomosti žiakov, ktoré sú súčasťou MS zo SJL.Mgr. Anna Mašanová

  • Hľadáme hrdinov!

    Hľadáme hrdinov! Prihláste sa na darovanie krvi a darujte ten najvzácnejší dar – život!

  • Barmanský kurz 2024

    V týždni od 19.2.2024 do 22.2.2024 sme sa my prihlásení žiaci našej školy zúčastnili na barmanskom kurze v penzióne Zora v Tatranskej Lomnici. Každý deň po nás chodili minibusy, ktoré nás odviezli do penziónu a späť. Všetko  zabezpečil pán Milan Šefc – komisár, člen SKBA SR a pomáhal mu výherca medzinárodných barmanských súťaží - Jakub Kučera.

    Prvý deň sme mali teóriu s pánom Šefcom. Zo začiatku sa nám všetko zdalo zložité, postupne sme sa však oťukali a dostali do tajov šikovného barmana. V utorok sme si už miešané nápoje skúšali na ostro. Prišiel k nám  aj prezident SKBA SR Ján Šuchta. Najprv sme vyskúšali obyčajné Short drinky, potom sme miešali drinky v šejkri - trojfarebné drinky aj šumivé drinky. V stredu sme prešli na rôzne  nealko nápoje, ako sú napríklad milkshaky, limonády a vo štvrtok sme absolvovali skúšky /test a praktickú časť prípravy miešaných nápojov/.

    Otázky boli celkom jednoduché, ale museli sme sa riadne učiť. Najzábavnejšou časťou bola príprava miešaných nápojov - praktická časť. Dostali sme otázky a vrhli sme sa na miešanie drinkov, ktoré nám vybrali. Všetci sme boli úspešní a tešili sme sa z certifikátov. Tí najlepší dostali odmenu - šejkre : Laura Bankošová, II.F – odbor kuchár a Milan Záremský, IV.F - odbor MSIZ.

    Počas kurzu nás podporovala a držala nám päste pani učiteľka Mgr. Emília Bombarová, ktorá ho pre nás zorganizovala. Na záver  nás prišla povzbudiť aj pani riaditeľka školy Ing. Mária Krempaská, MBA a pán zástupca pre praktickú časť Mgr. Ján Dudzik.
    Ďakujeme za všetko.

    Absolventi barmanského kurzu 2024

  • VANSOVEJ LOMNIČKA

    V piatok 23.2.2024 o 14.00 hod. sme sa ocitli v priestoroch Podtatranskej knižnice v Poprade, ktorá usporiadala už 55. ročník festivalu umeleckého prednesu poézie a prózy žien pod názvom VANSOVEJ LOMNIČKA.Našu školu v okresnom kole reprezentovali 3 žiačky: Natália Žrobeková z III.B triedy, Darinka Lizáková a Bianka Suchanovská z I.S triedy. Vďaka poctivej dlhodobej príprave, žiačky svoje vystúpenie naozaj precítili a v prítomných zanechali príjemný umelecký zážitok. Porota rozhodla, že do krajského kola postúpi Darinka Lizáková.Dievčatám ďakujeme a výherkyni srdečne blahoželáme!

  • EXPERT geniality show

    Tohto roku sa do celoslovenskej súťaže EXPERT geniality show zapojili aj štyria žiaci z našej školy.

    Naši žiaci súťažili v štyroch témach – Do you speak English?, Od Dunaja k Tatrám, Tajomstvá prírody a Svetobežník. Súťaže v kategórii stredných škôl sa celkovo zúčastnilo 1674 žiakov.

    V téme Do you speak English? sa Marek Koľšovský z I. F umiestnil na 39. mieste, v téme Tajomstvá prírody sa Jakub Vojsovič z III. F umiestnil na 33. mieste, v téme Od Dunaja k Tatrám sa Nikola Dluhá z I. F umiestnila na 68. mieste a v téme Svetobežník sa Soňa Bukovinová z III. F umiestnila na 115 mieste.

    Srdečne blahoželáme

                                                                                PaedDr. Katarína Šifrová

  • Naša cechovačka

    Aj tento rok sme privítali na našej škole nových žiakov. V stredu 31. januára počas 4. a 5. vyučovacej hodiny sme sa zišli vo vyzdobenej telocvični. Prváci prišli možno s určitými obavami, čo ich čaká, ale zvládli to a neoľutovali. Boli pre nich pripravené zábavné súťaže a čakali ich aj sladké odmeny. Po absolvovaní tejto časti prebehlo symbolické prijatie do cechu remesiel. Potom sa realizovalo ešte niekoľko ďalších súťaží aj so staršími spolužiakmi a na záver nechýbali ani tanečné kreácie. Rozlúčili sme sa s pocitom, že prváci už medzi nás naozaj patria.

    Tešíme sa na ďalšie spoločné akcie! Váš školský parlament.

  • Pravda o drogách pokračuje

    V spolupráci s nadáciou Slovensko bez drog pokračujeme v sérii preventívnych prednášok s názvom „Pravda o drogách“. Tieto pútavé prednášky sa zameriavajú nielen na prevenciu drogových závislostí, ale aj na informovanie o škodlivých účinkoch žuvacieho tabaku, energetických nápojov a iných bežne dostupných látok. Prednášky sa stretávajú s veľkým záujmom študentov a ponúkajú im komplexný pohľad na problematiku drog a závislostí.

  • Vyjadrenie pána Romana Dominika Michalika

    Vyjadrenie k návšteve Súkromnej strednej odbornej školy služieb, SNP 1253, Poprad

    Milé dámy, milí páni, milí rodičia.

    Dovoľte, aby som sa v úvode predstavil, moje meno je Roman Dominik Michalik, som otcom tragicky zosnulého Romanka, ktorý svoj život ukončil skokom zo strechy školy v Parchovanoch kvôli ŠIKANE.

    Strednú odbornú školu som navštívil dňa 08.01.2024, dôvod bol podozrenie zo šikany jednej žiačky, s ktorou som sa osobne stretol.

    Musím priznať, že som bol prekvapený prijatím na škole, nielen sekretárkou ale aj pani riaditeľkou. Profesionalita, etika a empatia veru pani riaditeľke nechýba. Diskusia sa niesla v príjemnej profesionálno - osobnej rovine. Postoj, názor ako aj prezentácia podpory žiakov ako aj kolegov je na vysokej úrovni, v škole nechýba odborný personál na riešenie prípadných krízových situácií, čo ma milo prekvapilo. V diskusii pani riaditeľka, aj keď nemusela, spomenula dva prípady šikany ako aj ich riešenie a tresty, ktoré boli udelené agresorom. Je vidieť, že tu funguje NULOVÁ TOLERANCIA nielen Šikany ale aj akéhokoľvek násilia. Ako rodiča ma to milo prekvapilo a bol by som rád, keby si môj syn vybral túto školu. Deti sú tu v bezpečí a to je to hlavné, pretože rodič očakáva, že keď dieťa zverí do vyučovacieho procesu, že sa nám o dieťa postarajú, naučia ho a pripravia ho na cestu života. V  Súkromnej strednej odbornej škole služieb to takto funguje a som za vaše deti šťastný, že sú v dobrých rukách.

    Aj keď v prípade, pre ktorý som danú školu navštívil sa šetrením nepotvrdila šikana, pani riaditeľka nad rámec žiačke zabezpečila odborné poradenstvo ako aj pomoc pri riešení osobných problémov. Daná žiačka v minulosti na základnej škole bola šikanovaná ani v domácom prostredí to nemá ľahké a veľmi citlivo vníma svoje okolie a dané podnety, ktoré evokujú smutné okamihy bolesti a utrpenia. Keďže žiačka je bezproblémová, citlivá osobnosť pani riaditeľka aj s pedagogickým personálom ochotne  so srdcom podali pomocnú podpornú ruku, čo je úctyhodné. Vidieť, že na deťoch, ktoré sú im zverené im záleží a to vzbudzuje nielen rešpekt ale predovšetkým úctu.

    Súkromnej strednej odbornej škole služieb pod momentálnym vedením pani riaditeľky nie je čo vytknúť a zriaďovateľ môže byť spokojný s personálom, ktorý tam má. Nesmie sa zabúdať na prevenciu a edukáciu nakoľko doba neustále ide dopredu.

    Ak by existovalo nejaké verejné hodnotenie škôl  (hodnotili by rodičia, žiaci), verím, že  Súkromná stredná odborná škola služieb by dosahovala vysoké hodnotenie.

    Milá pani riaditeľka prajem vám veľa osobných a pracovných úspechov.

    S úctou                                                                                                  Roman Dominik Michalik

                                                                                                                                  

  • Lyžiarsky výcvik

    Konečne zima, konečne sneh a konečne vytúžený lyžiarák. V dňoch od 5. do 9. februára 2024 sa na  našej škole všetci lyžovania chtiví prváci zúčastnili lyžiarskeho výcviku.

         V stredisku SKI RESORT Smrečiny nás čakali tri krásne upravené svahy a túžba zdolávať ich stále dookola. Ani zlé počasie a občasný dážď nám nezabránili v dobrej nálade a úsilí naučil sa lyžovať. Na druhý deň už viac ako polovica zo začínajúcich lyžiarov lyžovala na vleku. Na konci dňa na nás čakala odmena v podobe chutného obeda.

         V sobotu nám už ostali iba oči pre plač, že tých päť dní spoločného šantenia na snehu ubehlo tak rýchlo.

  • Olympiáda v anglickom jazyku

    V januári sa konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku, kam zo školského kola  postúpila aj naša žiačka z III. B triedy Natália Žrobeková. Natália sa stala úspešnou riešiteľkou. Týmto jej srdečne gratulujeme.

                                                                                       PaedDr. Katarína Šifrová

  • Poďakovanie

  • Pravda o drogách

    V rámci protidrogovej prevencie pokračujeme prednáškami Pravda o drogách v spolupráci s nadáciou Slovensko bez drog. Cieľom týchto prednášok je nielen prevencia užívania drog, ale aj informácie o žuvacom tabaku, energetických nápojoch a iných bežne používaných škodlivých látkach. Tieto prednášky sú vedené zaujímavou formou a stretávajú sa so záujmom žiakov.

  • STOP ŠIKANE!

    V rámci prevencie šikany a kyberšikany sa naši žiaci zúčastnili prednášok organizovaných v spolupráci s referentom špecialistom skupiny prevencie vnútorného oddelenia Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade kpt. Mgr. Máriou Holotňákovou. Prednášky boli zamerané na šikanu, kyberšikanu a trestnoprávnu zodpovednosť mladistvých. Tieto prednášky boli nielen poučné, ale aj zaujímavé. V tejto spolupráci budeme určite naďalej pokračovať.

  • Poďakovanie

  • Deň otvorených dverí

    Dňa 7. decembra  sme spojili sily a usporiadali Deň otvorených dverí na našej škole. Žiaci základných škôl, ktorí rozmýšľajú nad výberom svojej budúcej strednej školy, mali možnosť nahliadnuť do tajomstva nášho školského sveta.

    Všetky odbory - cukrár, čašník, kuchár, kaderník, autoopravár, mechanik elektrotechnik a mechanik stavebnoinštalačných zariadení sa predstavili so svojou jedinečnou zručnosťou a nápaditosťou. Študenti na svojich stanovištiach prezentovali svoj odbor a odpovedali na otázky zvedavých návštevníkov.

    Naši učitelia sprevádzali budúcich stredoškolákov po škole, ukazovali im učebne a podávali informácie o štúdiu v našej škole. Na dvore sa nachádzali autá z prevádzok, kde naši žiaci z odborov autoopravár a mechanik elektrotechnik zameranie autoelektronika vykonávajú odborný výcvik. Okrem toho mali návštevníci  možnosť zhliadnuť aj hasičské auto Dobrovoľného hasičského zboru obce Vikartovce, v ktorom aktívne pôsobia naši študenti ako dobrovoľní hasiči.

    Bol to skvelý deň plný vzrušujúcich informácií pre všetkých, ktorí uvažujú o ďalšom vzdelávaní u nás. Účastníkom ďakujeme za návštevu a veríme, že sa uvidíme v budúcom školskom roku.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Súkromná stredná odborná škola služieb, SNP 1253, 058 01 Poprad
    SNP 1253, 058 01 Poprad
  • sekretariát: 052 7860 131
    0918 390 562

Fotogaléria