• Súťažíme v jazykoch s WocaBee

    Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.
    Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee.

    Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
    V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
    Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.
    Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.
    Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

    Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba,
    ale aj pre našu školu.
    Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.
    Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na: https://www.wocabee.app/sutaz/

    Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.
    Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!
    Držíme im v súťaži palce!

                                                                                   PaedDr. Katarína Šifrová

  • 100 kvetov pre seniorov

    Jednou zo sprievodných akcií spojených s  jubilejným rokom našej školy bola akcia s názvom 100 kvetov pre seniorov. Dňa 20. 10. 2023 sme navštívili Centrum sociálnych služieb v Poprade s cieľom osloviť seniorov, spestriť im čas, obdarovať ich kvetmi a prípadným záujemcom poskytnúť kadernícke služby našich žiakov. Stretli sme sa s úprimným prijatím seniorov, v mnohých prípadoch aj s dojatím a veľkou vďakou. Atmosféru dotváral aj pekný kultúrny program. Zamestnanci centra sociálnych služieb a naši žiaci vytvorili krásne podmienky pre uskutočnenie tejto akcie.

  • Naša pomoc pri podujatí pre seniorov

    Žiaci študijného a učebného odboru čašník spolu s majstrami odborného výcviku pomohli dňa 18. 10. 2023 pri organizácii podujatia s názvom Tretí vek sa zabáva. Podujatie s dlhoročnou tradíciou organizovalo mesto Poprad pre popradských seniorov. Naši žiaci prestierali, obsluhovali a pomohli vytvoriť celkovú príjemnú atmosféru krásneho podujatia pre seniorov.

  • Sprievodné akcie 100-ého výročia našej školy

    Súkromná stredná odborná škola služieb si v školskom roku 2023/2024 pripomína 100 rokov svojho vzniku. Je to vzácne jubileum v živote školy a preto sme sa rozhodli, že si túto jedinečnú udalosť budeme pripomínať viacerými aktivitami.

    Naša storočná „oslava“ začala zakopávaním časovej kapsuly, ktorá obsahovala vzácne spomienky na našu školu. Nechýbali v nej pamäťová karta s odkazom pre budúcich žiakov, aktuálna denná tlač, energeťák, fotografie, šiltovka a ďalšie predmety, ktoré budú pripomínať súčasnú dobu budúcim generáciami. Zakopanie časovej kapsuly sme spojili so symbolickým vysadením stromčeka.

    Žiaci našej školy sa dali aj do pohybu a zabehli 100-krát 100 m, tzv. „storočný beh“. 100 klikov a 100 drepov symbolizovali ich rast a energiu, ktorú vkladáme do našej školy.

    Najúžasnejším okamihom dňa bolo vytvorenie „živej stovky“ na školskom dvore. Táto symbolická formácia zdôraznila bohatú históriu našej školy, ktorá patrí medzi najstaršie v širokom regióne. Žiaci vytvorili túto formáciu a zamávali s nadšením.

    Spoločne oslavujeme toto jubileum a s veľkým očakávaním pozorujeme, čo nám budúcnosť prinesie. SSOŠ služieb zostáva dôležitou súčasťou našich životov, na čo sme veľmi hrdí.

  • Burza informácií a stredných škôl v SSOŠS Poprad

    Perfektné a zmysluplné podujatie pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl sa konalo 12. októbra 2023. Burzu informácií a stredných škôl v Poprade organizoval Úrad práce sociálnych vecí a rodiny Poprad v spolupráci s CPP Poprad.

    Práve naša škola poskytla priestory na uskutočnenie tohto podujatia. Zástupcovia 26 stredných škôl z okresu Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves a Liptovský Mikuláš predstavili žiakom základných škôl svoje možnosti štúdia. Podujatia sa zúčastnilo cca. 850 žiakov základných škôl. Burza splnila svoj hlavný cieľ – poskytla množstvo užitočných informácií pre žiakov, ktorí sa budú rozhodovať o svojom ďalšom profesionálnom zameraní.

    Žiaci našej školy predstavili všetky študijné a učebné odbory v podobe pripravených výrobkov, v prezentácií praktických zručností ale i formou poskytnutia informácií o štúdiu.

  • Šikovné ruky našich cukrárov...

    ​​​​​​Naši žiaci v učebnom odbore cukrár dokážu vytvárať malé umelecké diela. Jednoduchý perník potiahnutý polevou sa doplnením maľby jedlými farbami stáva umeleckým zážitkom. Posúďte sami...

    Výrobok zhotovila žiačka 2. ročníka učebného odboru cukrár Katarína Koreňová.

  • Literárna exkurzia - Orava

    Z Popradu sme v utorok 10.10 2023 vyrazili skoro ráno. Naša trasa so študentmi IV.E, F, II.S a kolegyňami Mgr. J. Kapralovou a Paedr. M. Stopkovou PhD. viedla cez Vyšný Kubín, rodisko P.O. Hviezdoslava do Dolného Kubína, kde sme navštívili jeho múzeum, Čaplovičovu knižnicu a Oravskú galériu. Po obede sme vycestovali do rodiska Martina Kukučína - Jasenovej. Verím, že získané a zopakované vedomosti študenti hravo uplatnia na maturitnej skúške zo SJL.

    Mgr. Anna Mašanová

  • Európsky deň jazykov v našej škole

    Koniec septembra sa na „starom kontinente“ už tradične spája s oslavami Európskeho dňa jazykov, ktorý si pripomíname 26. septembra.

    Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov.

    Tohtoročným cieľom boli aktivity na tému „Jazyky v našej škole“. Táto téma nám prišla veľmi vhod, keďže naša škola tohto roku oslavuje 100 rokov. Žiaci sa s radosťou zapojili a vytvorili pekný projekt. Ďakujeme.

                                                                                                  PaedDr. Katarína Šifrová

  • Žijeme 100-ročnicou našej školy

    Pre nás všetkých, zriaďovateľa školy COOP PRODUKT SLOVENSKO Bratislava, zamestnancov, žiakov, rodičov a priateľov školy sa začal výnimočný rok. Rok, v ktorom si pripomenieme 100-é výročie založenia našej školy.  História našej školy sa začala písať v roku 1923. Za neuveriteľných sto rokov škola zmenila niekoľkokrát svoj názov, ponuku odborov, menili sa priestory, zamestnanci, vybavenie... Podstata školy však ostáva zachovaná –

    VZDELÁVAŤ PRE ÚSPECH.

    Súčasnosť i prognózy budúceho vývoja na trhu práce dokazujú, akým dôležitým sa stáva vzdelanie v oblasti remesiel a služieb. Našimi absolventmi sú desaťtisíce ľudí, ktorým škola dala do života vzdelanie, smerovanie, záruku budúcnosti.

    V priebehu školského roka si budeme výnimočné jubileum – 100 rokov pripomínať rôznymi akciami, do ktorých budú zapojení zamestnanci i žiaci našej školy.

    Prežite s nami jedinečný a výnimočný rok!

  • Tatravagónka a.s. - systém duálneho vzdelávania

    ​​​​​​Dňa 25. 9. 2023 sme sa s našimi žiakmi 1.E. zúčastnili odbornej exkurzie v spoločnosti Tatravagónka a.s..
    Bola nám predstavená história spoločnosti, až po súčasnosť. Po úvodnom školení BOZP sme absolvovali prehliadku jednotlivých pracovísk a údržby. Spoločnosť Tatravagónka a.s. ponúka taktiež systém duálneho vzdelávania, ten nám bol podrobne vysvetlený. Naši žiaci majú na základe ich záujmu možnosť zapojenia sa do systému. Boli odprezentované podmienky a benefity duálneho vzdelávania. A okamžitá spolupráca po ukončení štúdia.  Veríme, že žiaci prejavia záujem o tento typ vzdelávania. Tešíme sa ďalšiu spoluprácu so spoločnosťou Tatravagónka a.s.​​​​​​​​​​​​

    Mgr. Milan Lučanský

    Bc. Marián Kukura

  • Biela pastelka pomáha nevidiacim vrátiť sa do života.

    22. septembra im môžeme pomôcť aj my, finančným príspevkom priamo u dobrovoľníkov zbierky alebo zaslaním SMS na číslo 820 v hodnote 2 eurá. Za vašu pomoc ďakuje aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

  • Plenárne RZ 26.09. 2023 o 15.00 v školskej jedálni

    Plenárne RZ sa uskutoční 26.09. 2023 o 15.00 v školskej jedálni (následne triedne schôdzky v uvedených učebniach)

  • Otvorenie školského roka 2023/2024

    V pondelok 4. septembra 2023 sa otvorili brány našej školy, ktorá od 1.9.2023 nesie nový názov

    Súkromná stredná odborná škola služieb.

    Privítali sme našich žiakov, osobitne žiakov prvého ročníka a ich rodičov. Všetkým zamestnancom, žiakom i rodičom želáme úspešný a pokojný školský rok 2023/2024.

  • PREVÁDZKA ŠKOLY POČAS LETNÝCH PRÁZDNIN

    Z dôvodu celoškolského čerpania dovolenky bude prevádzka školy

    od 17. 7. – 1. 8. 2023 uzatvorená.

     

    Úradné hodiny v čase letných prázdnin od 1. júla do 25. augusta 2023:

    Utorok           8.00 –  11.30 hod.
    Štvrtok          8.00 –  11.30 hod.

     

    V danom období uprednostnite elektronický kontakt e-mailom 

    na sekretariat@sosvelka.sk alebo telefonický kontakt 052/7860131.

     

    Budova školy a školský areál budú pre verejnosť uzatvorené.

    V čase úradných hodín bude hlavná brána z ulice Široká (pri vrátnici)  do školského areálu otvorená.

  • Výsledky PK 2.kolo

  • Záverečné skúšky 2023

    Záverečné skúšky 2023

    Rozsiahle a pútavé praktické záverečné skúšky v rámci odborov kuchár, čašník/servírka, autoopravár, karosár, kaderník a cukrár zaznamenali veľký úspech na pôde našej školy. Tento významný míľnik v živote študentov Súkromnej strednej odbornej školy Poprad-Veľká nebol len dôležitým krokom v ich odbornom vzdelávaní, ale aj dôkazom ich schopností a zručností v príslušných odboroch.

    Prípravy na tieto skúšky sa začali už v predchádzajúcich mesiacoch, keď sa študenti intenzívne venovali teoretickým a praktickým aspektom svojich odborov. Ich tvrdá práca a neúnavná snaha vyvrcholila v záverečnom období, keď mali možnosť demonštrovať svoje vedomosti a dovednosti v reálnom prostredí.

    Odbor kuchár, ako jeden z najobľúbenejších a najdôležitejších odborov v oblasti gastronómie, ponúkol študentom príležitosť predviesť svoje kulinárske schopnosti a kreativitu. Počas praktických skúšok museli študenti pripraviť rôzne pokrmy podľa stanovených nárokov a špecifikácií. Ich kuchárske umenie a odbornosť sa prejavili v každom jedle, ktoré vytvorili s láskou a precíznosťou.

    Pre študentov odboru čašník/servírka bolo výzvou nielen ovládať techniky a etiketu obsluhy, ale aj komunikáciu s hosťami a schopnosť pracovať v tíme. Počas skúšok sa museli postarať o obsluhu hostí, pripraviť nápoje a predviesť vysokú mieru profesionality. Ich zdvorilosť, zručnosť a schopnosť riešiť rôzne situácie vyvolávali obdiv a spokojnosť.

    Odbor autoopravár a karosár vyžadoval široké technické vedomosti a manuálne zručnosti. Študenti preukázali svoje schopnosti pri diagnostike a oprave vozidiel, odstraňovaní porúch a manipulácii s nástrojmi a zariadeniami. Ich precíznosť a dôkladnosť pri práci boli kľúčovými faktormi pri zabezpečení bezpečnej a spoľahlivej prevádzky vozidiel.

    Odbor kaderník je známy svojou kreativitou a šikovnosťou v oblasti úpravy vlasov a starostlivosti o vzhľad klientov. Študenti v rámci skúšok preukázali svoje umelecké zručnosti pri strihoch, farbení a úpravách vlasov. Ich schopnosť transformovať vzhľad a podporovať sebavedomie klientov bolo vidieť v každom výsledku ich práce.

    Odbor cukrár požadoval od študentov nielen vynikajúce pekárske a cukrárske zručnosti, ale aj estetické cítenie a kreativitu. Žiaci si dali záležať na príprave rôznych dezertov, tort a zákuskov, ktoré vynikali nielen v chuti, ale aj v ich pôsobivých vzhľadoch. Ich precíznosť pri zdobení a dokonalé zladenie chutí prekvapili nielen hodnotiacich, ale aj všetkých, ktorí mali tú česť ochutnať ich sladké výtvory.

    Výsledky týchto skúšok nepochybne svedčia o kvalite a profesionalite študentov našej školy. Ich úspech je odrazom ich snahy, dedikácie a odhodlania stať sa skutočnými profesionálmi vo svojich oblastiach. Študenti si zaslúžia pochvalu za ich výkony a veríme, že ich budúcnosť bude plná úspechov a naplnenia v ich vybraných povolaniach.

  • Deň kvetov 2023

    Deň kvetov 2023

    ​​​​​​​Nadšenie, záujem a aktívna participácia žiakov zaplavili dnes pôdu Súkromnej strednej odbornej školy Poprad-Veľká pri príležitosti výnimočného podujatia – Dňa kvetov. Táto oslava prírody, pestovania a záhradníctva priniesla do školského prostredia nové farby a zážitky, zanechávajúce za sebou krásne stopy.

    Od samotného rána žiaci naplnení energiou a entuziazmom vysadili bylinky vo vyvýšenom záhone. Táto činnosť nielen poskytuje študentom príležitosť spojiť sa s prírodou, ale aj rozvíja ich zručnosti v oblasti záhradníctva a starostlivosti o rastliny. Záhradné náradie sa stalo predmetom ich rúk, keďže starostlivosť o bylinky si vyžaduje dôslednosť a zodpovednosť. Žiaci s veľkou starostlivosťou vysadzovali rastlinky do pripraveného záhonu, pričom pod dohľadom odborníkov mali možnosť naučiť sa správne techniky a postupy.

    Po dokončení výsadby sa  s chuťou pustili do oplievania buriny zo skalky. Táto činnosť síce vyžaduje trpezlivosť a vytrvalosť, ale prispieva k estetickému vzhľadu školského dvora a posilňuje vedomie o potrebe udržiavať čistotu a poriadok v prírode. S úsmevom na tvárach žiaci odstraňovali burinu z okolia rastlín a venovali im potrebnú starostlivosť. Ich snaženie prinieslo viditeľné výsledky, keďže skalka sa postupne transformovala na pestrofarebný a zaujímavý priestor.

    Okrem toho sa študenti realizovali aj na chodníku, kde kreslili kvety. Táto aktivita nevyhnutne povzbudzovala ich kreativitu a umelecké zručnosti. Malé maľby kvetov, ktoré žiaci vytvorili s farbami a kriedami, priniesli do školského prostredia ešte väčšiu atmosféru radosti a veselosti.

    Dňom kvetov sa Súkromná stredná odborná škola Poprad-Veľká stala miestom, kde sa spojili príroda, záhradníctvo i vzdelávanie a žiaci si odniesli pekné spomienky.

  • EXKURZIA TATRAVAGÓNKA a. s. POPRAD

    EXKURZIA TATRAVAGÓNKA a. s. POPRAD

    Dňa 12. júna 2023 sme ako každoročne spolu s triedou 1.A odboru autoopravár mechanik a karosár navštívili spoločnosť Tatravagónka a.s. v Poprade. Táto spoločnosť je momentálne jedným z najvýznamnejších výrobcov nákladných železničných vozňov a podvozkov v Európe a zároveň jedným z najväčších zamestnávateľov v našom regióne. Svoju činnosť v oblasti výroby nákladných vagónov a podvozkov realizuje už 100 rokov.

    V rámci programu žiaci absolvovali informačné oboznámenie sa o histórii spoločnosti a sortimentu jej výrobkov. Po tejto úvodnej fáze sa zúčastnili samotnej prehliadky moderných montážnych a zváracích pracovísk, ako aj linky povrchovej úpravy podvozkov. Okrem toho žiaci mali možnosť vidieť proces kontroly a predaja finálnych výrobkov určených pre odberateľov nákladných vagónov.

    Ako bonus nám firma umožnila návštevu metrológie a skúšobne pre prípravky a náradia vstupného a výstupného materiálu. Dokonca žiaci mali jedinečnú príležitosť byť priamo prítomní pri samotných skúškach, ako je ťahová a trhacia skúška, ktoré prebiehali na špeciálnych zariadeniach určených pre tento účel.

    Vedenie podniku je pevne presvedčené, že niektorí absolventi sa stanú budúcimi zamestnancami spoločnosti a svojimi nadobudnutými vedomosťami počas štúdia na našej škole prispejú k výrobe kvalitných nákladných vagónov a podvozkov.

    S exkurziou sme boli nadmieru spokojní, za čo patrí podniku Tatravagónka a.s. úprimne poďakovanie.

     

  • Školenie Alcaplast

    Dňa 14. júna 2023 sa spoločnosť Alcadrain rozhodla uskutočniť školenie na našej škole pomocou mobilnej prezentácie. Žiaci 1. a 3. ročníka odboru mechanik stavebno-inštalačných zariadení mali tú česť zúčastniť sa tohto vzdelávacieho podujatia. Počas školenia mali možnosť obdivovať najnovšie výrobky a nadobúdať nové poznatky o používaných technológiách pri ich výrobe. Pán Ivo Fischer bol súčasťou tohto skvelého zážitku. Prezentácia, ktorú predniesol, bola zaujímavá a pútavá.

    Touto cestou by som rád vyjadril úprimnú vďaku pánovi Fischerovi za jeho fascinujúci prejav a žiakom za ich pozornosť a aktívnu účasť počas školenia. Bol to obohacujúci zážitok pre všetkých zúčastnených.

    Bc. Peter Hrabkovský

  • TÝŽDEŇ DOBROVOĽNÍCTVA

    23.6. -  29.6. 2023

    prináša rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre širokú verejnosť na celom Slovensku. Nezáleží na tom, či máte alebo nemáte skúsenosti s dobrovoľníctvom. Každý sa môže zapojiť.

    Heslo Týždňa dobrovoľníctva je – ZAČNIME LETO DOBROM.

    Viac na:www.tyzdendobrovolnictva.sk

strana:

Novinky

Kontakt

  • Súkromná stredná odborná škola služieb
    SNP 1253
  • sekretariát: 052 7860 131
    0918 390 562

Fotogaléria